2016-04-04 Manfred Bik

4 april 2016 Op ’t Kistje van NIKS: Manfred Bik met zijn boek over Cor Boonstra

Voorjaarsmoe…? 

Nou bij NIKS® mooi niet!

Bommel ondergaande zon
Welnee joh, dat is toch een kwestie van delegeren. Bij NIKS zitten we niet bij de pakken neer. Die laten we liever anderen dragen. NIKS pakt vrolijk door. Dit keer hebben we zelfs een primeur op ’t Kistje. Verstokte reclameman Manfred Bik trekt lessen uit de controversiële carrière van Cor Boonstra, een Heer van Formaat in het zakenleven.

Haal dus je fleurige ruitjesjas of -rok uit de kast en kom naar NIKS, het enige genootschap dat liever lui dan moe is.

Op 4 april vanaf 17.00 uur in ons clubhuis Bar-Brasserie Jefferson, Vliegtuigstraat 16-18 in het Amsterdamse Schinkel-district. Het parkeren is daar nog dubbeltjeswerk. Kijk voor de beste route hier.

Het NIKS-diner kost € 14,50. Je kunt op de avond zelf kiezen uit vlees, vis of vegetarisch. Je hoeft dus geen couverts meer te reserveren voor een plekje aan de dis.

bik_kistje
Op ’t Kistje van NIKS:
Manfred Bik
over zijn nog te verschijnen
Cor Boonstra-boek

 

 

4 april 2016 Op ’t Kistje van NIKS: Manfred Bik en zijn boek over Cor Boonstra

“Over een kleurloze man schrijven is pas moedig”

Manfred BikEen verstokte reclameman. Zo noemt zich nog steeds, Manfred Bik (1964), die 7 september 2009 al eens op het Kistje van Niks stond, over zijn radiocolumns bij BNR Nieuwsradio destijds. Hij baarde net een boek – te koop per 14 april a.s.- over zijn controversiële held uit het bedrijfsleven, Cor Boonstra. Door Manfred de ‘meest dwarse CEO van Nederland’ genoemd. Een mooie skoep van Niks, Manfred zo snel op het Kistje. De auteur zelf begon al tijdens zijn schooltijd als manusje-van-alles bij een regionaal reclamebureau. Hij was art director (een hele slechte, zegt-ie), copywriter, creative director, had met twee partners zijn eigen bureau (Van Speijk), werd consultant, werd adverteerder (Robeco) en is al jaren als strateeg verbonden aan één van ’s lands grootste reclamegroepen, DDB & Tribal Amsterdam.

De ‘Vijf vragen van Niks’ aan Manfred n.a.v. zijn boek over ‘de 19 lessen van Boonstra’, waarvan hij er misschien wel enkele al op 4 april verklapt.

Moedig, een boek over Cor Boonstra, een laten we zeggen controversieel bestuurder in zijn tijd en nu doodgezwegen door bedrijfsleven en pers. Waarom juist over hem, als je eerste boek? “Niks moedigs aan. Boonstra is een controversieel figuur, zoals je zelf zegt Michael – en ik zou er niet aan moeten denken om een boek te schrijven over een kleurloze man (dat lijkt me pas moedig). Daar komt bij dat Boonstra een levensverhaal heeft dat gewoon té mooi is om niet verteld te worden – en waar bovendien echt veel van te leren valt. Voor mij persoonlijk speelde mee dat er twintig jaar geleden, toen ik in het kader van new business voor Van Speijk op hem aan het jagen was, een interessante klik tussen Boonstra en mij ontstond. Dat was een ideaal aangrijpingspunt om aan dit boek te beginnen.”

Ook bij jou moet er brood op de plank en zo’n boek kost heel veel tijd. Over de manier van financiering van ‘Boonstra’ en de rol van DDB doen nogal wat verhalen de ronde. Kun je daarover helderheid verschaffen? “Wat heerlijk dat er verhalen de ronde doen! Dat lijkt me heel goed voor de ‘buzz’ rond het boek. En nee, ik ga er geen helderheid over verschaffen. Niet omdat er iets geheimzinnigs aan de hand is, maar omdat mijn financiële huishouding, net zoals mijn gezondheid en mijn liefdesleven, een privézaak is.”

Heb je meer boeken in gedachten of ben je er zelfs al aan bezig? Zo ja, waarover? “Ik ben momenteel bezig met een kleine verhalenbundel die ‘Vlak Voor De Zondvloed’ zal gaan heten en met een roman die ‘Na De Zondvloed’ zal heten. Fictie dus! Overigens ben ik ook benaderd door partijen die zich afvragen of ik na Boonstra misschien nog iemand anders op dezelfde manier zou willen behandelen. Met name het concept van ’19 lessen uit het leven van…’ schijnt aantrekkingskracht te hebben. Dus wie weet, maak ik tussendoor ook nog een non-fictie project.”

Welke les of lessen heb je voor jezelf geleerd, als verstokte reclameman, na het schrijven van het boek? “Ik heb zoooooooooooooo verschrikkelijk veel geleerd van het maken van dit boek – daar kan ik uren over vertellen. Een paar highlights, voor nu.
1] Ik moest leren interviewen. Ik dacht dat interviewen zoiets was als een goed gesprek voeren, maar met die opvatting kwam ik niet ver, zeker niet bij Boonstra. Na drie maanden heb ik Frénk van der Linden gevraagd om mij te coachen – en zonder zijn adviezen had ik het boek nooit kunnen maken. Zijn belangrijkste raad: ‘Alles in de wereld gaat over sex, behalve sex en interviewen – want dat gaat over macht’.
2] Ik had nog nooit een schrijfproject van deze omvang gedaan. Tot nu toe was mijn output een drietal novelles, een serie columns en dan natuurlijk mijn werk als copywriter, vroeger. Ik vond het een enorm plezier om me zo lang en zo diep in één onderwerp te verdiepen – als tegenwicht voor een leven vol projecten die in gemiddeld drie weken moesten worden afgerond.
3] Ik heb ook ontzettend veel geleerd van mijn redacteur, Pim van Tol. Ik denk dat ik (en dat op deze leeftijd) eindelijk mijn eigen vorm en stijl gevonden heb.”

Wil je zelf nog wat kwijt, waar dan ook over? “Nu het boek in druk gaat (14 april in de winkel) zijn er steeds meer mensen die betrokken zijn en het gelezen hebben. En ik maak natuurlijk mijn hele leven al teksten die door mensen beoordeeld worden. Maar ik had niet gedacht dat ik het zó leuk zou vinden om te horen wat mensen van dit boek vinden. De meest gehoorde reactie is wel: ‘een totaal ander boek dan ik verwacht had’. Dat beschouw ik als een enorm compliment.”

Terug naar het nu

Toch nog even naar het archief

1 comments

  1. Tja wat zal ik zeggen… euh schrijven?! Heb een half uurtje geleden ontdekt dat Manfred vorig jaar is overleden. Spijtig dat zo’n kleurrijk mens er niet meer is. Ik zat ruim een jaar aan zijn zijde als werktekenaar bij Hansnel Reclamemakers in Deventer. Ik heb hem redelijk goed leren kennen en hij wilde me meenemen naar Amsterdam. We werden vrienden maar dat zette niet door nadat hij en Erna naar Diemen verhuisden. Ik vrees dat ik hem ‘besmet’ heb met de ‘gezonden vloed’… omdat ik hem er over vertelde en ik hem een zeer interessant boek kadoo gaf dat hem zeker ook geinspireerd zal hebben. Het bovenstaande?… veel te kort uiteraard… en zijn leven ook!

    Like

Plaats een reactie