Nu op ’t Kistje

3 juni op ’t Kistje van NIKS

Geridderd reclameman Paul Mertz komt zijn verhaal doen

‘Reclamedier.’ En ‘Reclameman in hart en nieren.’ Noemt hij zichzelf op zijn site, Paul Mertz (80). Nog steeds. Maar sinds kort is hij ook nog iets anders: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, samen met de in Frankrijk woonachtige Frits Baylé. Als teken van Koninklijke dank voor hun pionierswerk voor SIRE, waarvan zij in 1967 medeoprichters waren.
Amsterdams burgemeester Femke Halsema motiveerde de Ridderorde aldus in het Concertgebouw op 26 april jl: “Verweesde onderwerpen komen dankzij SIRE onder de aandacht van een groot publiek. De een, de man met de pioniersgeest, de ander, de man met het creatieve brein. U bezorgde de reclame een blijvend maatschappelijk gezicht.”

NIKS is blij en best vereerd dat kersverse Ridder Paul, groots reclameman en bekend van veel meer dan zijn werk voor SIRE, bereid is om maandagavond 3 juni in onze nieuwe hangplaats Good Hangout wat te vertellen over zijn ervaringen in het vak. Van toen en van nu. Deze keer niet in de bij NIKS gebruikelijk vorm van een speech, maar Paul zal worden geïnterviewd door oud-hoofdredacteur van Adformatie Michael van Os, tevens medeorganisator van de bijeenkomsten van NIKS.

Of het vak nog wel bestaat zoals wij NIKS’ers het nog kennen is een van de belangrijkste onderwerpen van dat gesprek, dat ook zal gaan over zijn liefde voor – en belang van – communicatie voor kunst en cultuur, het belang van aandacht voor details en de kracht van het geschreven woord – naast dat van beeld uiteraard. En over de omgang met klanten door de jaren heen.

Paul Mertz is van huis uit een generalist in het vak. Van strategie tot en met uitwerking, dus. De geboren Amsterdammer begon zijn carrière bij een klein bureau, actief in dm en b-to-b, waar hij twee jaar werkte. En waar hij was begonnen als, jawel, assistent account executive. Bij Prad, nu Publicis geheten, heeft Paul daarna 23 jaar gewerkt. Hij eindigde daar als algemeen directeur, na daarvoor creatief directeur te zijn geweest. Daarna begon Mertz zijn eigen bureau, in juni 1984, waar hij zich voornamelijk richt op reclame voor kunst en cultuur.

Ridder Paul droeg meer dan SIRE bij aan het vak via de functies die hij erin had buiten zijn reguliere werk op mooie klanten om. De jury’s die hij voorzat, de lezingen, gastcolleges en adviezen die hij gaf, de artikelen die hij schreef, het zijn er te veel om op te noemen. Zie daarvoor http://www.paulmertz.nl/pm/langcv_groot.html.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s