2018-02-05 Wilbert Schreurs

5 februari 2018 op ’t Kistje: reclamehistoricus Wilbert Schreurs

#MeToo …? 

Nou bij NIKS® mooi niet!

NIKS-genoten laten elkaar niet bepotelen. Dat zou wat moois worden zeg. Kistje-spreker Wilbert Schreurs die helemaal uit Den Bosch komt om in ons Mokumse clubhuis een stel magazijnknijpers en nimfomanen aan te treffen.

Deze reclamehistoricus verdient alle aandacht met zijn nieuwe boek over reclame en voetbal en z’n komende werk over online retailing. Schreurs kent maar al te goed onze drijfveren en toont in zijn geschriften de consument in zijn demografische nakie.

Trek toch maar wat aan en kom naar NIKS, het enige genootschap waar geen reputaties worden geschaad.

NIKS zoals gewoonlijk op de eerste maandag van de maand, dus nu op 5 februari vanaf 17.00 uur in ons clubhuis Bar-Brasserie Jefferson, Vliegtuigstraat 16-18 in het Amsterdamse Schinkel-district. Het parkeren is daar nog dubbeltjeswerk. Kijk voor de beste route hier.

Het NIKS-diner kost € 14,50. Je kunt op de avond zelf kiezen uit vlees, vis of vegetarisch. Je hoeft dus geen couverts meer te reserveren voor een plekje aan de dis.

Op ’t Kistje van NIKS
Reclamehistoricus
Wilbert Schreurs
over een eeuw
reclame en voetbal

Op ’t Kistje van NIKS 5 februari 2018

Wilbert Schreurs over boeken over voetbal en reclame en online winkelen

Hij stond eerder, als graag geziene gast, op het Kistje van Niks, vanwege alweer een nieuw boekje over reclame. Reclamehistoricus Wilbert Schreurs scheidde er opnieuw eentje af, nu in samenwerking met zijn zoon en voetbalfanaat Bas (uitgegeven door Coopers & Co). ‘Zo lekker kan een doelpunt zijn!’ heet het boek, waaraan Adformatie twee pagina’s met overwegend beeld wijdde. En de Volkskrant een heus interview, in de Sportsectie, want reclame is daar nog steeds geen industrietak. Uiteraard heeft Johan Cruijff verreweg de meeste reclame-uitingen achter zijn naam staan, maar de echte pionier is, volgens Schreurs collega, Ajacied Barry Hulshoff, die in hondenbrokken uitbetaald werd toen hij in de STER-blokken reclame maakte voor Chappi-hondenvoer. Een videorecorder kreeg Barry erbij, dat dan weer wel. Hoe anders gaat dat tegenwoordig.

Wilbert Schreurs komt over zijn geboekstaafde beeld van ruim een eeuw voetbal & reclame praten bij NIKS, op maandagavond 5 februari. Daarnaast zal hij ons iets vertellen over zijn nieuwe, lopende project, dat de hopelijk volop aanwezige NIKS’ers ook vast zal boeien: hij is bezig met een boek, in opdracht te schrijven voor Thuiswinkel.org, over de (razendsnelle) ontwikkeling van online retailing.

Drie vragen van Niks

Deze keer hielp je zoon Bas mee met je nieuwste boek. Wat was zijn inbreng?
“Bas (voormalig Nederlands kampioen voetbalquizzen en databasemarketeer bij een grote voetbalclub in Rotterdam) heeft zijn vader geadviseerd (in plaats van andersom) en alles gecheckt. Zo heb je nog eens wat aan je kroost.”

Verdienen voetballers anno nu nog steeds wat met reclame maken?
“De Nederlandse voetballer als uithangbord voor een klassieke reclamecampagne: die tijd is geweest. De voetballer is nu zelf een merk geworden waar adverteerders (denk aan social media/vloggen e.d.) op mee kunnen liften.”

Kun je alvast een paar observaties kwijt over je boek over online retailing?
“Het begint allemaal in 1995. In die eerste jaren is er heel wat geld ‘verbrand’ en dat levert smakelijke verhalen op. Saillant detail is dat die online ondernemers, die hun kapitaal niet staken in reclame, het op de langere termijn beter deden. Beginnen met reclame voordat je product er goed en wel staat: niet doen!”

Terug naar het nu

Toch nog even naar het archief

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s