2017-05-01 René Repko

René Repko op ’t Kistje bij NIKS 1 mei 2017

In naam van Oranje, doe open de poort…? 

Nou bij NIKS® mooi niet!

NIKS houdt de poort dicht tot 1 mei. Dan heeft pilskoning Willem Alexander zijn feestje al gevierd en doen wij het nog dunnetjes over met Kistje-spreker René Repko van Action, de discounter die de vloer aanveegt met het gros van de concurrentie. Er doet een grap de ronde. Winkeldieven hadden de helft van het aanbod van een Action-filiaal gestolen. Schadeclaim: enkele tientjes.

Steek je dus bij Action voor een prik in nieuwe kleding en kom naar NIKS, het enige genootschap met de portemonnee op de juiste plaats.

NIKS als gewoonlijk op de eerste maandag van de maand, dus op 1 mei vanaf 17.00 uur in ons clubhuis Bar-Brasserie Jefferson, Vliegtuigstraat 16-18 in het Amsterdamse Schinkel-district. Het parkeren is daar nog dubbeltjeswerk. Kijk voor de beste route hier.

Het NIKS-diner kost € 14,50. Je kunt op de avond zelf kiezen uit vlees, vis of vegetarisch. Je hoeft dus geen couverts meer te reserveren voor een plekje aan de dis.

Op ’t Kistje van NIKS:
René Repko
marketing-directeur
bij Action

 

NIKS 1 mei 2017, marketing-directeur bij Action René Repko:

“Marketing is bij Action van niets iets maken”

Medio maart vorig jaar maakte René Repko – wie kent ‘m niet in de marketing-/retailbranche – weer eens een opmerkelijke overstap in zijn carrière. Van Rituals Cosmetics, waar hij twee jaar Chief Marketing Officer was, naar een Europese discountketen. En wat voor eentje: het onstuimig groeiende Action. Een van oorsprong Nederlands bedrijf, met hoofdkantoor in het West-Friese Zwaagdijk en opgericht in 1993. Dat bijna 35.000 medewerkers en al 870 winkels telt in Europa, waarvan 360 in Nederland. De meer dan 6.000 verschillende producten, voornamelijk non-food, worden behalve in Nederland verkocht in de, qua groeimogelijkheden, ‘zwaartepuntlanden’ Duitsland en Frankrijk en in België, Luxemburg en Oostenrijk. Repko is er marketingdirecteur.

“Het idee is dat de diverse marketingcompetenties binnen het concern op dit moment van groter belang worden. Er moet wat professionaliteit bij,” zei Repko bij de aankondiging van zijn geruchtmakende overstap. Er was volgens hem geen enkel gevaar dat Action met zijn komst het eigen DNA ging verloochenen. “Action staat bekend als een discounter, een winkel met lage prijzen. Dat blijft zo.”

René Repko, nu ruim een jaar in functie bij Action, is veelgevraagd als spreker, maar hij zegt slechts zelden ‘ja’ op een uitnodiging. NIKS prijst zich dus zeer gelukkig hem op ‘Het Kistje’ te mogen verwelkomen op maandagavond 1 mei a.s., wederom bij de Amsterdamse brasserie Jefferson. Voor menig bezoeker van NIKS is veel van zijn achtergrond bekend. Zo werkte René eerder bij Sligro (marketing director Foodservice a.i., anderhalf jaar), Hema (CMO, bijna 8 jaar), Randstad (Communication Director, ruim twee jaar) en Ahold (Communication Director, zes jaar).
Maar René begon zijn carrière in de reclame, en wel in juli 1986. Als account executive bij Ogilvy & Mather, waarna een periode als accountmanager volgde bij designers Keja Donia (vier jaar), gevolgd door vier jaar als Client Services Director bij MPG. Vanuit dat mediabureau stapte Repko in 1996 over naar Ahold.

Meer informatie in de Vijf Vragen van Niks:

Ruim een jaar geleden stapte je over van Rituals naar Action. Waarom? ”Bij Rituals was ik op tijdelijke basis; we hebben er een paar jaar gewerkt aan merkvernieuwing en digital marketing. In principe is het al een top marketingmachine, al kun je er wel van een 8,5 een 8,8 maken… Raymond (Cloosterman, CEO/oprichter – MvO) is een topper die al op een groot stuk marketing zit. Maar bij Action is die uitdaging veel groter. Daar bestond helemaal niets. Daar maken we van niets iets.”

Kent Action opvallende do’s and don’ts in de marketing en/of reclame, waarover je iets kwijt kunt? ”Het is een krachtige inkoopmachine; dat doen ze vooral erg sterk: een simpel en scalable model. Ik voeg er waarde toe op het gebied van digital marketing, website, social media. We verschuiven langzaam maar zeker de geringe spend van offline naar online paid media. Daarnaast werken we aan merkvernieuwing en Private Label.”

Is je marketingwerk voor een discounter substantieel anders dan voor een A-merk? ”Jawel omdat de cultuur echt compleet anders is: erg West-Fries, geen fratsen, low cost in everything. Bonkig. Dat is erg wennen. Meer provinciaals, terwijl het erg groot is. Eigenlijk is er bij Ahold, HEMA en Rituals veel luxe. Dat is er bij Action niet. Maar van bijna al die formules is Action het meest succesvol…”

Jullie grote groei moet vooral uit grotere landen komen. Zijn er geen copycats meer actief in Europa, die Action’s snelle expansie in Nederland hebben gevolgd? ”Amper. We hebben wel wat lokale concurrentie: bv in BigBazar in NL en in andere landen hebben we ook wel concurrentie die op ons lijkt. Maar geen Europese speler in onze grootte. Er kan wel sterke concurrentie zijn in een groep/deel van het assortiment.”

Is er enige vorm van samenwerking binnen investeerder 3i denkbaar tussen de deelnemingen Action, Basic Fit en, sinds kort, Hans Anders? ”Noppes, amper.”

Terug naar het nu

Toch nog even naar het archief

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s